ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Active

Attractive

Interactive

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

 

 

Γειά σας!                                                                                                                                      

   Είμαι η Diana Liivat. Είμαι από την Εσθονία και έχω εργασθεί στη xώρα μου ως καθηγήτρια της Ρωσικής και της Αγγλικής Γλώσσας περισσότερα από 30 χρόνια και ως διευθυντής σπουδών σε Δημόσια Σχολεία για 20 χρόνια. Λόγω της αλλαγής στην προσωπική μου ζωή και το γάμο μου, μετακόμισα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2016. Είμαι μια αιώνια μαθητευόμενη, ένα άτομο που δεν μπορεί να καθίσει χωρίς να κάνει τίποτα το εκπαιδευτικό. Έτσι ξεκίνησα το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Δημιουργικής Μάθησης στην Κανάρη 48 στο Βόλο.         

Πολλοί άνθρωποι με έχουν ρωτήσει τι σημαίνει Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης.

     Δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό ή  καινούργιο. Πρόκειται για ένα Κέντρο όπου η μάθηση συνδυάζεται με τη Διαδραστικότητα, δηλαδή πρακτικές δραστηριότητες. Όταν υπάρχουν κατ' ανώτατο όριο 8 μαθητές στην ομάδα οι δυνατότητες για  Δημιουργικότητα είναι ατελείωτες.       

     Σας δίνω ένα παράδειγμα: Με τη  Γυμνασιακή Τάξη Α ετοιμάσαμε μια παρουσίαση  σε Power Point σχετικά με την οικογένειά τους. Η μεγαλύτερη ήταν με 10 διαφάνειες. Οι μαθητές έπρεπε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Με τη δραστηριότητα αυτή θα αναφερόταν σε πολλά θέματα, αρχής γενομένης από το όνομά τους, την εθνικότητα, την ηλικία, τα χόμπι, το αγαπημένο χρώμα κ.λπ. Οι μαθητές είχαν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε άλλους συμμαθητές και έπρεπε να ελκύσουν το κοινό, έτσι ώστε η παρουσίαση δεν θα μπορούσε να είναι βαρετή για τους ακροατές . Μια άλλη απαίτηση ήταν ότι στη διαφάνεια θα είχαν τη δυνατότητα να γράψουν μόνο λέξεις-κλειδιά. Οι προτάσεις ετοιμάστηκαν σε σημειώσεις και ο παρουσιαστής θα μπορούσε να δει μόνο τη διαφάνεια με τις λέξεις κλειδιά, έτσι ώστε ολόκληρη η προφορική παρουσίαση έγινε ή παρουσιάστηκε αυθόρμητα.                                        

Ποιο είναι το επόμενο βήμα και ο σκοπός;

   Να εξασκηθούν στην εφαρμογή όλων όσων διδάσκονται στην αίθουσα λες και το ζούνε στην πραγματική τους ζωή. Οι μαθητές μας θα  βρουν αλλοδαπούς-φίλους και θα επικοινωνούν μέσω e-mail, ανταλλάσοντας ιδέες, την καθημερινότητά τους, θα αναπτύξουν συζητήσεις για πράγματα που τους ενδιαφέρουν κτλ. και τελικά θα χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα σαν μέσο επικοινωνίας για να εξοικιωθούν στην χρήση της ευκολότερα. Το βασικό είναι ότι το σχολείο μας θα δώσει βαρύτητα στην εφαρμογή της θεωρητικής μάθησης πάνω σε πραγματικές καταστάσεις.                                                                      

   Έχω εμπειρία πάνω σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγών μαθητών από το 1998 και έχω έκτοτε αντιληφθεί ότι η ουσία του να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα είναι το να μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα και αυθόρμητα. Οι δραστηριότητες που έχουμε σχεδιάσει αποσκοπούν στην προετοιμασία των μαθητών στο να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κατάσταση αυτού του είδους.